Guide 1

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • wilfredbaxter
    Banned
    • Jan 2007
    • 0

    Guide 1

    Vilken brännare ska jag välja?


    Första valet är i vilken dator brännaren du ska montera den i. Är det i en bärbar dator så är det en SlimLine eller en externt ansluten brännare som du ska ha.



    Har du en vanlig dator så är det en 5.25" hög SATA, PATA (IDE) eller externt ansluten brännare som gäller. Brännarna är innanför skalet likadana. Det är bara anslutningskontakterna som skiljer dem åt. Är du osäker på vilken typ av anslutning som du har så skruva av höljet på datorn och titta hur det ser ut inuti.



    PATA (IDE) väljer du om du har en dator som behöver anslutas med en 80-polig kabel. Äldre datorer har oftast bara dessa kontakter.



    SATA är ett nyare kontaktsystem och finns på de flesta datorer som har sålts de senaste åren. Med hjälp av ett internt monterat Silicon Image baserat kort är det dock möjligt att även utrusta en gammal dator med de modernare SATA kontakterna.



    Har du en USB 2.0 kontakt kan du ansluta en extern brännare.




    Är det svårt att själv montera en brännare?

    Vet du hur man använder en skruvmejsel så klarar du av det själv. Ska du bara ersätta en gammal enhet så är det bara att skruva loss datorhöljet, lossa den gamla enhetens kablar och skruva loss den. Är det en PATA (IDE) enhet så är bygeln på baksidan av enheten oftast redan satt i läge "Master". Titta på vad den gamla enhetens bygel är inställd på och sätt den nya enheten till samma värde. Är det en SATA enhet så finns det ingen bygel. Efter att du har monterat in den, fäst tillbaka sladdarna och skruvat fast datorhöljet så är det bara att starta upp datorn. Windows kommer själv att sköta om resten av installationen.

    Guiden Så installerar du din cd/dvd-enhet visar i bilder hur du ska göra om du är osäker. Kom bara ihåg att dra ut strömsladden och för säkerhets skull, vidrör ett element för att få bort eventuell statisk elektricitet innan du börjar skruva inne i datorn.


    SweBurn.com's sortiment av brännare
    • Interna brännare
      • SlimLine

        I sortimentet finns Optiarcs AD-7700S SlimLine med SATA anslutning. Optiarcs SlimLine brännare tillhör de bästa på marknaden.

        Personligen är jag inte någon anhängare till SlimLine brännare. Dels bränner de i relativt låga hastigheter jämfört med en vanlig brännare samt att de ofta har stora problem att bränna skivor med bra resultat. Damm och smuts brukar också ha en förmåga att lägga sig på laserhuvudet och skapa bränningsproblem.

        I mitt tycke är det bättre att skaffa en externt ansluten vanlig brännare som kan kopplas in via USB. Både brännhastighet och kvalitet på bränningen blir bättre.
      • PATA (IDE)

        Följande PATA (IDE) anslutna brännare finns i sortimentet.
        • Optiarc AD-5200A

          Optiarc är namnet på brännare från NEC och Sony. I samband med en sammanslagning för något år sedan så säljs brännarna nu under det gemensamma namnet Optiarc.

          Samma brännare som Optiarc AD-7200A men med den skillnaden att stöd för DVD-RAM skivor saknas. En stabil NEC baserad brännare som klarar av att bränna det mesta i bra kvalité.

          Ett utförligt test av den här brännaren kan du läsa i den här engelskspråkiga artikeln.
        • Pioneer DVR-A18L

          Första brännaren från Pioneer där man har börjat använda MediaTEKs kretsar, som bl a används i Lite-On brännare, och skiljer sig därmed tekniskt från tidigare Pioneer brännare som har använts sig av NEC kretsar.
      • SATA

        Följande SATA anslutna brännare finns i sortimentet.
        • Optiarc AD-5240S

          Samma brännare som Optiarc AD-7240S men med den skillnaden att stöd för DVD-RAM skivor saknas. Detta är också den senaste brännaren från Optiarc och man har lyckats vässa kvalitén på bränningarna ytterligare jämfört med den tidigare modellen AD-7200S.
        • Optiarc AD-7240S

          Senaste brännaren från Optiarc. Mycket bra kvalité på bränningarna med den här brännaren. I mitt tycke den bästa brännaren som någonsin har kommit från Optiarc och Optiarc har alltid tidigare varit stabila brännare när de har varit baserade på NEC teknik. Tyvärr har vissa modeller av brännare varit baserat på Lite-On och har inte presterat lika bra.

          Ett utförligt test av den här brännaren kan du läsa i den här engelskspråkiga artikeln.
        • Pioneer DVR-S18L

          Första brännaren från Pioneer där man har börjat använda MediaTEKs kretsar, som bl a används i Lite-On brännare, och skiljer sig därmed tekniskt från tidigare Pioneer brännare som har använts sig av NEC kretsar.
    • Externa brännare

      För närvarande finns det inga externa brännare i SweBurn.com's sortiment.

      Nu är detta inget problem eftersom du kan köpa en vanlig 5.25” hög intern brännare och montera den i ett externt kabinett och ansluta den till datorn via en USB 2.0, Firewire eller eSATA anslutning.

      Har du en äldre dator så är det viktigt att den har stöd för USB 2.0 om du tänker ansluta den via USB. Den äldre versionen USB 1.0/1.1 har för långsam överföringshastighet för att kunna bränna DVD skivor.

      Följande två produkter finns i sortimentet.


    En översikt av de olika brännarnas förmågor

    Den här tabellen listar vilka skivformat de olika brännarna i SweBurn.com's sortimentet klarar av och i vilka hastigheter de bränner och läser.



    Är det då viktigt att välja en brännare som klarar av höga hastigheter? Fram till för något år sedan så sades det att maxhastigheten för att bränna en DVD skiva var 16x. Högre hastigheter skulle göra att skivorna gick sönder i brännaren p g a den höga rotationshastigheten. Nu har det dock på senare tid kommit brännare som kan klara av upp till 24x i brännhastighet.

    Att bränna en full DVD skiva i 24x jämfört med i 16x sparar in ca 1.5 minuter i bränningstid.

    16x 5:38
    18x 5:08
    20x 4:41
    22x 4:22
    24x 3:59

    Så visst låter det bra att kunna spara in några minuter. Problemet är att det ofta är kvalitén på bränningen som blir lidande när man bränner fortare än 16x. Det är inte heller alla 16x märkta DVD skivor som tillåts att bränna över 16x av brännaren. Vanligtvis är det bara de dyraste skivorna på marknaden som kommer att kunna bli brända i dessa hastigheter.

    Så jag tycker det är bättre att fokusera på att välja en brännare som klarar av att bränna många olika typer av skivor till bra kvalité i någorlunda hyfsad fart, än en brännare som bränner snabbt men med dålig kvalité.


    Hur bra hanterar de olika brännarna media från SweBurn.com?

    Första kravet är att bränningen och att verifieringen ska kunna göras utan några skriv- eller läsfel Men detta i sig behöver inte betyda att bränningen var speciellt bra och när du sedan spelar skivan i din DVD spelare så hackar och pixelerar bilden.

    Så för att se hur bra en bränning verkligen är använder man ett program som skannar (läser) skivorna och som dels visar i en graf hur kvalitén på bränningen är över hela skivan samt ger summerade nyckelvärden.

    Jag har använt DVDInfoPro för mina tester, men det finns även andra program som Nero DiscInfo och Opti Drive Control, som kan användas i det här syftet. För att ge tillförlitliga värden bör läsaren/brännaren som används för skanningen vara av märkena Lite-On eller BenQ. Tyvärr upphörde BenQ för ett antal år sedan med att tillverka brännare och finns i dag bara att hitta på begagnatmarknaden.

    Det här är ett exempel på en lyckad bränning.



    Och en inte lika bra bränning.



    Röda områden visar partier på skivan där läsaren har haft stora svårigheter att läsa den brända informationen. Gröna områden är där läsbarheten har varit utan problem.

    PI Errors ska ha så låga värden som möjligt. En bra bränning bör ligga under värdet 10. PI Failures ska också vara så lågt och få som möjligt. Jittervärden bör ligga under 10%.

    För procentsiffran som anges i tabellen anser jag att den bör ligga över 95% för en vanlig enkelsidig skiva (DVD +/--R) och över 85% för en dubbellager (DVD +R DL) skiva för att betecknas som bra.

    Tabellen nedan ger en fingervisning om hur bra de olika brännarna i SweBurn.com's sortiment bränner på de olika mediamärkena, som SweBurn erbjuder, vid olika brännhastigheter. Jag kommer att lägga upp samtliga nyckelvärden i en tabell i mediaforumet så småningom.

    Gulmarkerade värden är för den brännare som brände med bästa resultat jämfört med de andra modellerna för just den hastigheten med mediat.

    V i tabellen betyder att det blev läsfel när skivan verifierades efter bränningen. W att själva bränningen misslyckades.



    Last edited by cynthia; 6 Mar 2010, 10:51 AM.
Working...